Cheerful Principessa

Cane Corso Italiano

HD- uitslag

Heupdysplasie


Wat is heupdysplasie?


Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij er ontwikkelingsstoornissen zijn in zowel de heupkom (acetabulum) als in de dijbeenkop( femurkop), die samen het heupgewricht vormen. Door die stoornissen ontstaat er speling in het heupgewricht, waardoor er botwoekeringen (artrose) kunnen ontstaan. Die artrose is verantwoordelijk voor de pijn en het mank lopen bij die honden.

HD wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en externe factoren.
HD is voor ongeveer 30 % een erfelijk bepaalde afwijking van één of beide heupgewrichten. Niet alle pups van ouders met HD krijgen echter de aandoening en het HD vrij zijn van ouderdieren is geen volledige garantie dat de jonge hond klachtenvrij blijft.
Naast de erfelijke aanleg hebben voeding en beweging ook invloed op het ontstaan van HD-klachten.
Overmatige belasting door een teveel aan lichaamsbeweging, traplopen en springen en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de heupgewrichten.
Een huisdier die geen aanleg heeft, kan een misvormde heup krijgen door externe factoren. Daarentegen kan een huisdier die wel aanleg heeft, positief door externe factoren worden beinvloed, waardoor minder misvorming zal ontstaan.

Gladde vloeren zijn bijvoorbeeld erg schadelijk voor de heupen van uw pup. Doe het het eerste half jaar rustig aan. Niet te veel balspelletjes en zeker niet te lang. Het is beter vaker kortere stukjes te lopen dan enkele lange stukken.

FCI Normen HD


HD A (HD vrij)
HD B (Overgangsvorm)
HD C (Licht positief)
HD D (HD positief +)
HD E (HD positief ++)

Volgens de richtlijnen van de Cane Corso Club mag een fokker met HD D fokken, mits daar een betere uitslag tegenover staat. Dat wil zeggen dat de andere ouder HD-A of HD-B als uitslag moet hebben.

Hoe kan de heup eruit zien
Bij een goed gevormd heupgewricht bestaat deze uit een kop die draait in een kom. De gladde, bolronde kop van het dijbeen draait in een diepe kom van het bekken. De kop wordt op zijn plaats gehouden door een stevig gewrichtskapsel en omringende spieren. Huisdieren die voldoende beweging tijdens het opgroeien hebben gehad, zullen minder last hebben van HD, omdat de spieren en kapsels sterker zijn. Hierdoor blijft de kop beter in de kom zitten.

Symptomen
Huisdieren met HD kunnen hiervan ernstige hinder ondervinden. Dit ontstaat meestal rond de leeftijd van zo'n acht maanden maar kan al evengoed ontstaan vanaf de ouderdom van drie maanden.

De symptomen zijn:
●   moeilijk opstaan na lang gelegen te hebben, soms met pijn
●   een stijve achterhand
●   huppelen met de achterpoten, z.h. konijnengang
●   doorzakken van de achterhand
●   niet willen spelen en wandelen
●   de hielen van de hond worden naar binnen gedraaid (koehakkige stand)


U kunt zelf uw huisdier helpen
Overmatig lichaamsgewicht voorkomen of drastisch verminderen. Hierdoor wordt onnodige belasting van de heupgewrichten voorkomen. Wel goede voeding geven.
Regelmatige lichaamsbeweging, hierdoor worden de gewrichten minder stijf. De spierontwikkeling stimuleren (bijvoorbeeld regelmatig korte stukjes uitlaten, lichte looptraining en zwemmen. Beperken van springen, traplopen en trekken.

Molossers hebben meer kans op HD als andere rassen. Dit heeft te maken met hoe de heup in elkaar zit.
Ondanks dat veel molosser (waaronder de Cane Corso) vaker HD hebben als sommige andere rassen, hebben zij hier over het algemeen geen last van. Dit komt doordat de molosser sterke spierpartijen heeft die de gewrichten dragen.
Indien uw hond een slecht HD beoordeling krijgt hoeft u zich over het algemeen niet zo veel zorgen te maken. Niet opereren als de hond geen last heeft. De kans is groot dat hij nooit last zal krijgen en een operatie is dan overbodig en zal misschien alleen maar schade aanrichten bij de hond.
Heeft de hond wel pijn dan zijn er verschillende technieken mogelijk. De mogelijkheden zou u met uw dierenarts kunnen bespreken.

30 06 2011:

Cheerful Principessa Valgaia

HD-uitslag: HD-A